6 Nisan 2015 Pazartesi

GAZİANTEP


Bir çok kez gitme fırsatı bulup bir türlü yazamadığım yere geldi sıra; Gaziantep.

Her türlü gitmeye değer. Yemek için, gezmek için, insanlarla sohbet etmek için...

Ama tabiki Antep deyince ilk başlanacak yer YEMEK. Antepte yemek sabah beyran ile başlar. Metanet'e gidip güzel acılı bir beyran çorbası ile güne merhaba demenizde fayda olacaktır :) Benzeri Kadıköy'de itfaiyenin karşısında var, meşhur Dürümcü Emmi'de. Bu vesile ile orayı da tavsiye etmiş olayım :)

Daha önce de yazdığım Halil Usta kesinlikle gidip kebabın tadına bakılması gereken yer. Halil Usta Zeugma Müzesinin hemen arka tarafında. Restaurant sadece öğlenleri açık, Ramazan’da tamamen kapalı. Burada küşlemenin tadına bakılmalı. 


Küşlemeyi daha da salaş bir yerde yiyeceğim derseniz bir diğer seçenek Kasap Mustafa. Burası da lezzet olarak oldukça başarılı.




Akşam yemeği için önerim Bayazhan. Burası çok güzel bir han restaurant. Özellikle bahar aylarında açık havada çok keyifli bir akşam geçireceğiniz garanti. Hem yemekler, hem de hanın bahçesinde hediyelik eşyalar, gümüş takılar alabileceğiniz küçük dükkanlar çok hoş. 

Kahvaltı için ilk tercih Orkide. Katmerin ve Serpme kahvaltının denenmesini öneririm. Hatta dönüşte Orkide'den katmer alıp eve dönmekte fayda var. Uçakta bir miktar koku yaratıyorsunuz ama sorun değil Antep uçağı ahalisi bu tip durumlara alışık. :)

Baklava denince akla ilk gelen tabi ki Koçak. Ben diyetteyim demek gibi bir şansınız olmadığını Koçak'a gidince anlayacaksınız. İmam Çağdaş da baklavada çok ünlü ama bence oraya daha ziyade Ali Nazik için gidilmeli.. Koçak baklava sonrasında daha önce baklava yemediğinize kanaat getireceksiniz. Ayrıca Ayıntap baklava da sizi pişman etmez. İstanbul'a sipariş ile havuç dilim ya da kare dilim söyleyebiliyorsunuz. Benim favorim kare dilim.



Gezilecek yerler arasında ilk sırada Zeugma Müzesi var. Türkiye’de müzecilik adına güzel şeyler yapıldığını gösteren bir müze. Gerçekten hem eserler, hem de eserlerin sunuluşu takdire şayan. Burada meşhur Çingene kızı mozaiği için de ayrı bir alan ayrılmış. Görmeden sakın dönmeyin!



Bunun dışında tabiki Bakırcılar çarşını, Zincirli Bedesteni görmenizi fıstık, lokum, kırmızı biber, sumak ekşisi, nar ekşisi, bakır eşyalar, zahter gibi Antep’e özgü şeylerden almanızı öneririm. Tüm bunları alabileceğiniz bir diğer yer de Cumba kuruyemiş. Ben aldığım her üründen çok memnun kaldım.

Ayrıca yine merkezde Antep Kalesini gezebilirsiniz. Kalenin hemen yanındaki Tarihi Kır Kahvesinde kakuleli dibek kahvesi içmenizi ve fincanda pişen kahvenin pişmesini izleyip kahve sahibi ile sohbet etmenizi öneririm.

Kahve, çay, menengiç veya zahter içmek için tarihi meşhur Tahmis kahvesine de gitmenizde fayda var. 




Afiyetle gezin...

1 yorum: