5 Kasım 2014 Çarşamba

İTALYA - CENOVA - CINQUE TERRE

Hiç aklımda yokken Fransa diye çıktığım tatilin bir anda rüya şehrime (şehir değil aslında da neyse) gitmemle tamamlanması benim için paha biçilemezdi gerçekten. Yaklaşık 1 senedir görmek istiyorum diye inlediğim Cinque Terre'e tamamen tesadüfen gitme şansım oldu. "Eee Fransız Rivierası bu kadar, daha da 2 gün var şu senin köye mi gitsek?" diyen arkadaşım sayesinde, araştırmalara giriştik. Trenlere baktık direk Nice'den çok uzun olduğunu görünce acaba arada Cenova'ya gitsek hatta orada mı kalsak dedik vs derken kendimizi mini bir İtalya tatilinde bulduk. İyi ki de bulduk :)

Nice Cenova arası 3-3,5 saat sürüyor. Cenova çok güzel tipik bir İtalyan şehri. Arkadaşımın daha önceden tanıdığı ve Cenova'da yaşayan bir arkadaşını da aradık gitmişken otel, tren vs sormak için. Kendisi gittiğimiz gün öğle yemeğinde bizimle buluşup gerekli tüm turistik bilgileri de verdi sağ olsun :)  Böylece Cenova'da ne yenir, ne içilir, neresi gezilir, Cinque Terre'ye nasıl gidilir hepsini öğrenmiş olduk ve İtalya başladı!

Şehir çok güzel, insanlar hep yardımcı. İtalya'da olduğunuzu hemen anlıyorsunuz. Keyifli, eğlenceli ve hareketli insanlar karşılıyor sizi. Snob Fransız'lardan daha iyi. Yani tamam Fransızlar da çok kötü değiller ama net bir İtalyan da değiller :) Akdeniz insanı candır :)

Cenova'da bir çok küçük meydan var. Biz otelimize çok yakın (otel iyi olmadığı için önermeyeceğim. Booking.com'un kazığıdır kendisi - Hotel Cairoli) Bar Cavo isimli eski bir cafe'de kahve içerek başladık güne. Bar Cavo bizim İnci pastanesi tadında, çok eski ve tatlıları ile ünlü bir cafe.



Güzel bir sahil kıyısı var Cenova'nın. Hemen sahilde New York'tan bildiğim Eataly'i görünce kendimden geçmişim. O dönem Zorlu'daki Eataly henüz açılmamıştı, büyük heyecan yaşadım o sebeple. Bilmeyenler için, Eataly içerisinde bir çok mağazanın bulunduğu, kendinizi İtalya'da hissettiren bir market. Mazağalarda peynir, şarap, makarna, kahve, şekerleme vs gibi her tür İtalya'ya özel malzemeyi bulabiliyor, yandaki cafe/restaurantlarda de bunların tadına bakabiliyorsunuz. Yani hem market, hem restaurant konseptinde bir yer. Ben yine makarnalara ve binbir tane domates sosuna daldım elbette.


İlk yemeğimizi İtalyan arkadaşın önerisi ile Osteria di Vico Palla'da yedik. Önermese gidip bulmamız mümkün olmayan bir yerdeydi restaurant. Ancak sonra otel görevlisi ile konuşurken Cenova'nın en çok önereceği restaurant'ı olduğunu iletti kendisi.

Restaurant menüsü, biz pek bir şey anlamadık ama yediklerimiz efsaneydi. :)


Bu Mandilu al Pesto (pestolu mendil makarna :) ), müthişti :)


Bu da muhteşem soslu baby kalamar. Moscardini Novelli Affogati



Şehirde gidilmesi gereken iki tane meydan var. Biri eski şehrin tam göbeğindeki St Lorenzo Katedrali'nin hemen önü, diğer büyük olan ise P. De Ferrari (Ferrari Meydanı). Alışveriş için 2 tane cadde var, lüks alışveriş isterseniz v. Roma caddesine, standard alışveriş için v. XX Settembre caddesine gitmenizde fayda var. :) Bu iki caddeye de Ferrari meydanından direk ulaşabiliyorsunuz. (Lüks / Standard ayrımı ve anlayışını size bırakıyorum, gidince anlarsınız zaten :) )





 

İtalya'da pastalar elbette muhteşem. Bu pastanelerde bir de Focaccaia isimli ekmekler satılıyor. Bu zeytinyağlı kekikli değişik bir ekmek. Denemenizde fayda var. Ben sonra kendisini evin orada Safranbolu fırınında da buldum :) Şaka değil, gayet de güzel yapıyorlar.


Cenova sokakları...


Yemek - içmek için öneriler...

Pizza için La Funicolare. İngilizce menüleri yok malesef, turist gelmeyen bir yerde sadece lokallerin gittiği akşam rezervasyonsuz gidilmeyen bir pizzacı. Biz öneri üzerine gittik. Muhteşem 2 pizza ve şarabı afiyetle mideye indirdik.




İçki içmek için sahildeki Balcone ya da I Tre Merli isimli restaurant önerildi. Dondurma için ise pizzacıya çok yakın Don Paulo isimli bir dondurmacıya gittik biz, yine öneri üzerine. Ve oldukça memnun kaldık. Özellikle aromalar muhteşem. Kahveli, tiramisulu, çikolatalı, bisküvili gibi dondurmalar özellikle önerilir.

CINQUE TERRE

Cenova'da iki adet tren garı var, her ikisinden de La Spezia trenine bindiğinizde yaklaşık 1,5 saat sonra kendinizi Cinque Terre'de bulabilirsiniz. Burası 5 tane balıkçı köyünden oluşan bir bölge. Buradan tek beklentinizin muhteşem manzara olması gerekiyor. Çünkü gerçekten ömrünüzde görmediğiniz bir güzellikle karşı karşıya olduğunu söyleyebilirim.


Köyler arasında trekking yapmanız mümkün. Ya da ben o kadar yürüyemem derseniz trenle de bu köylere tek tek gidebilirsiniz. Ama daha iyisi için 12 Euro'ya günlük pass alıp köyler arasında yürümeniz elbette. Koltuk değneği ile gelmiş ve yürüyen Avrupa'lı/Amerikalı inatçı insanlar bile gördük biz. Biraz tabana kuvvet derseniz ömrünüzde görmediğiniz manzaralarla karşılaşabilirsiniz.

Aşağıdaki Vernazza, bence köylerin en güzeli. Cinque Terre diye google'a girince genelde en çok çıkan fotoğraf da zaten bu köye ait.



Bu da Riomaggiore'den bir görünüm...


Kısaca köylerden bahsetmek gerekirse; Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore.

Monterosso: Köylerin en büyüğü ve Cenova'dan gelirken ilk durak. Burada denize girmek mümkün oluyormuş, diğerlerinden farklı olarak sadece bir yamaçtan oluşmuyor, aşağıda denize sıfır olan bir bölümü de mevcut.

Vernazza: İkinci köy. Daha önce de dediğim gibi bence köylerin en güzeli. O resimlerde gördüğünüz köy. Rengarenk evler, tepeden bir görünüm ortada bir kilise. Denize girilecek çok bir yer yok, bir tepeden aşağıya küçük bir balıkçı kasabasına bakıyorsunuz diyebilirim aslında. Ama tabii hemen deniz kenarında da bir kaç restaurant ve cafe bulunuyor. Bu arada, Ekim ayı olmasına rağmen çok turist vardı, özellikle Alman ve Amerikalı turistlerle doluydu köyler.

Corniglia: Bu ada denizden ulaşılamayan tek ada. Yine rengarenk evler, yine bir tepe. Manzara yine güzel..

Manarola: Yine bir tepe, yine rengarenk evler... Romantik bir köy denebilir buraya.

Riomaggiore: En sondaki köy. Bence en güzel ikinci köy. Manarola ile arasında Via dell'Amore isimli aşk yolu ile bağlanıyor. Görmekte fayda var. Sokaklar tüm İtalya'da olduğu gibi dar, evler insanlar iç içe, rengarenk.


Öğle yemeğini La Grotto restaurantta Riomaggiore köyünde yedik. Yemek yine midye, karides ve kerevit üçlemesi :)



Riomaggiore tren istasyonundan deniz, gökyüzü...


Bu arada yazın gitsek fotolar böyle çıkacakmış :) Ya da fotoğrafın iPhone 5 ile değil, iyi bir Canon ile çekilmesi gerekiyordu diyelim :)



Cinque Terre'ye gidin. Burayı hayatta bir kere görmek gerek. Ama zaman ayırıp bu köyleri yürüyerek geçin, aralardaki muhteşem manzaraları görmeden bitirmeyin seyahati. Ömrünüzün tecrübesi olarak kafanıza yazın.

Benim de kendime yeni bir hayal şehri bulmam gerek şimdi, boşluğa düştüm zira. :) Bu sefer daha uzaklara bakacağım. Hayalleri zorlamak gerek bazen... :)

Keyifli geziler...

Magnet
Son olarak magnetlerin bir gezi için bende ne kadar önemli yeri olduğunu şu yazımda anlattım.

Bu gezinin magnetleri şöyle;





26 yorum:

  1. Merhabalar. Yazınız için teşekkürler.
    Bu köylerin tümünü yürüyerek geldiğinizi düşünürsek ne kadar zamanınızı alır? Günübirlik bir gezi gibi mi? Ayrıca sizce Genova'ya kaç gün ayırmak gerekir?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence Genova'ya 1 tam gün yeterli olur. Köylerin tümünü yürümeniz ise 2 gün diyebiliriz. Aslında köyler oldukça ufak ama yol ve manzarada fotoğraf çekme gibi planları da katarsanız 2 gün gerekir.

      Sil
  2. Merhaba, hangi mevsimde gitmeyi tavsiye edersiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Mayıs ya da Eylül'de çok keyifli olur diye düşünüyorum. Yaz ayları sıcakta yürüyüş parkuru zorlayacaktır.

      Sil
  3. Merhaba
    Subat ayı cenova ıcın sıkıntılı mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkıntılı diyemem ama genel olarak İtalya'yı kış ayları yerine baharda görmek daha keyifli olacaktır.

      Sil
  4. Merhaba Nisan ayında Balayı için Cenova'da 4-5 gün kalmayı planlıyoruz. Böyle bir tatil için, bize bu yazınız dışında neler tavsiye edersiniz ? Örneğin, cenovadaki kalacağımız otel için bir tavsiye olabilir, günlük aktiviteler ile ilgili tavsiyeler olabilir.. Oraya kadar gitmişken, Luigi Ferraris'de bir Sampdoria maçı izleme hayalimiz bile var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nisan buralara gitmek için çok güzel bir dönem. Benim kaldığım otel hiç tavsiye edebileceğim bir otel olmadığından otel konusunda yorum yapmamamda fayda var. Ama oraya kadar gitmişken kesinlikle Cinque Terre'ye gitmenizi öneririm. Ulaşım da oldukça kolay. Avrupa'da, hele de İtalya liginde canlı maç izleme keyfi bence yaşanması gereken bir deneyim. Şimdiden iyi tatiller :)

      Sil
  5. merhabalar,
    nisan ayinda milana ve cenovaya gitmeyi planliyorum gitmisken bu koyleri de ziyaret etmek istedim yazinizi okuduktan sonra :) ne kadarlik bir butcey yeterli olur dersiniz? sadece cenova ve koyler icin?
    cok tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl bir şey hayal ettiğinize göre değişir bu elbette :) Ama belirtilen yerlerin hiçbiri yüksek bütçeler gerektirmiyor onu söyleyebilirim. Booking.com'dan tercih ettiğiniz seviyedeki otellere bakabilirsiniz, uçak dışında yüklü miktarı tutacak olan otel olacaktır.

      Sil
  6. Merhaba,

    Pisa'dan Genoa'ya gidecektik sizin yazınızı gördükten sonra Cinque Terre'ye uğramaya karar verdik. Yanımızda 2 yaşında iki çocuk da var. Yaklaşık 4 saat vakit geçirebileceğiz. Sizce hangi köye gitmek gerekir? Araç için otopark durumu nasıl? Öneriniz varsa çok memnun olacağız.

    Teşekkürler.

    Murat

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında en güzeli tabii köyleri yürüyerek geçmek ancak 2 yaşında 2 çocuk ile zorlayıcı bir program olacaktır. Bu sebeple Vernazza ve Riomaggiore'ye gidebilirsiniz. Sahildeki restaurantlara oturup yemek yiyebilir, manzarayı seyeredebilirsiniz. Yaz aylarında gidecekseniz Monterosso'dan denize de girilebiliyormuş. Keyifli geziler....

      Sil
  7. Merhaba,

    Haziran bası 1 haftalık Nice biletimizi aldık. Ancak 1 gece 2 gun olarak Cenova' da da konaklamayı ve Portofino ve Cınque Terre cıvarındaki köyleri gezmeyi planlıyoruz. Vakit acısından sorun yasamamak ıcın bır top 5 listesi yapıp görülmesi gereken yerleri es gecmemek ıstıyoruz. Sizce bu sure yeterlı olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bence 1 gece 2 gün yeterli olacaktır. Sadece Cinque Terre'de tüm köyleri yürüyerek gezmek pek mümkün olmayacaktır. Seçip direk tren ile gidebilirsiniz.

      Sil
  8. Merhabalar
    Kasım ayında genova ya gideceğiz. Çocuk müzesi ni gezdi niz mi . Nasıl di.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, malesef çocuk müzesine gitmediğim için yardımcı olamıyorum. Keyifli geziler...

      Sil
  9. Merhaba, yazınızdan anladığım kadarıyla Cenova'ya bir tam gün ayırmak yeterli olacak ama Cinque Terre'ye 2 gün ayırmalıyız, öyle mi?

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, öncelikle yazdıklarınız çok makbule geçti elinize sağlık. Biz bu ay sonu nice-cenova-Venedik-Viyana-Prag-Berlin rotası çizdik. Öncelikle nice cenova arası, ve mümkünse diğer gideceğimiz yerlerle ilgili ulaşım tavsiyeleriniz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, Cenova Nice arası 3-3,5 saat tren ile, İtalya içi ulaşım tren ile oldukça kolay. Venedik - Viyana için uçak almanız gerekir diye düşünüyorum. Viyana Prag yine oldukça yakın, otobüs-tren tercih edilebilir. Aynı şekilde Prag Berlin de tren ile yapılabilir

      Sil
  11. merhaba öncelikle yazınız ço güzel olmuş emeğinize sağlık:)

    temmuz ayında 3 gün cenovada kalacağız. 1 gün portofino 1 gün cinque terre 1 gün cenova ve portofino diye plan yaptık. yazınızdaki 12 euro olan günlük pass hakkında bilgi verebilir misiniz ? cinque terre bölgesi için mi bilet ve hangi köyler arasında ne şekilde tren kullanabiliyoruz ? sabah erkenden cenovadan tren yolculuğuna başlasak akşam kaça kadar köylerden cenovaya tren ile dönüş mevcut ?
    teşekkür ederim şimdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tren saatlerini şu siteden öğrenebilirsiniz; ü

      http://www.groundedtravel.com/routes/rail/genoa-la-spezia-pisa-regionale-train

      Cinqueterre pass benim gittiğim dönem için oldukça iyi bir seçenek gibi gözüküyordu :) Onunla ilgili bilgi için ise;

      http://www.cinqueterreonline.com/5terrecard.htm

      Şimdiden iyi tatiller :)

      Sil
  12. Merhaba,
    Benzeri bir rota için ailecek çok heyecanlıyız. Fakat konaklama yeri seçimi için karar veremiyoruz: La Spezia - Genova hattı için 3 gecemiz var, kiralık arabamız da olacak. Tüm konaklamayı orta bir noktada yapalım dersek, neresini önerirsiniz? Ya da 2 gece La Spezia + 1 gece Cenova mı olur öneriniz? Küçük değiller ama 2 de çocuk olacak yanımızda :) Şimdiden teşekkürler görüşleriniz için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, Öncelikle artık yazılarımı aşağıdaki sitede yazıyorum, oradan yorum bırakırsanız dönmem daha hızlı olacaktır :)

      http://gezmeliblog.com/

      Cenova için 1 gece yeterli diye düşünüyorum, bence dediğiniz gibi 2 gece La Spezia, 1 gece Cenova uygun olacaktır. Keyifli geziler :)

      Sil
  13. Tren ulasimi ve kullanimi nasil acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oldukça kolay ve hemen hemen her yere gidebiliyorsunuz

      Sil