6 Şubat 2011 Pazar

POLONYA - VARŞOVA

Varşova... Bir haftasonu tatilinde tercih edebileceğiniz, insanları güzel, havası soğuk, düzenli şehir... Yani Varşova öyle 1 haftalık bir şehir değil, şehri maksimum 2-3 günde talan etmeniz mümkün. Ancak 4-5 günlüğüne gidip, gitmişken Krakov’a ve Auschwitz’e de geçebilirsiniz tabiki... Biz geçmedik ama Krakov’un da çok güzel olduğunu duyduk.

Öncelikle Varşova ile ilgili ilk bilmeniz gereken şey soğuk olduğu. Kışın gidiyorsanız bol miktarda kıyafet götürüp kat kat giyinmeniz önerilir. Atkı, eldiven, bere, kulaklık unutulmaması gerekenlerden. Kışın çok soğuk olduğu bir gerçek, ancak kışın evleri ve caddeleri beyaz kar ve ışıklandırmalar ile görmek de gerçekten çok farklı bir keyif.

Şehrin en ünlü caddesi Nowy Swiat... Cadde oldukça uzun, bir başından diğer başına yürürken yol üzerinde bir çok restaurant, cafe ve butik ile karşılaşacaksınız. Caddede Costa Cafe’de oturup kahvenizi içerken dışarıdan geçenleri ve güzel evleri izlemeniz önerilir. Cadde üzerindeki 24 numaralı girişten ara sokağa girdiğinizde salaş barlar ile karşılaşacaksınız. (Aynı yerde bir Türk dönerci de var) Burası daha çok üniversite gençliğinin takıldığı barlardan oluşan bir sokak, ucuz bira içmek isterseniz gidebilirsiniz.



Şehirde görülmesi gerekenler;

·         Royal Castle
·         Barbican
·         Old Town Market Square
·         New Town
·         Palace of Culture & Science

Nowy Swiat’ın sonunda (caddenin ismi bir yerden sonra Krakowskie Przedmiescie olarak değişiyor) Royal Castle ile karşılaşacaksınız ondan sola doğru dönüp biraz ilerleyince de sizi Barbican karşılayacak. Barbican şehri koruyan surlar. Ama öyle sur deyince kocaman bir şey beklemeyin tek katlı bir ev yüksekliğinde denebilir :)



Old Town Market Square orta büyüklükte bir meydan, meydanın 4 tarafında alışveriş edebileceğiniz küçük dükkanlar bulunuyor ve meydandaki evler o kadar güzel ki (biraz Brüj havasında) bakmaya doyamıyorsunuz.
Palace of Culture and Science şehir merkezinde terminalin hemen yanında bulunan devasa bir yapı. Stalin tarafından yaptırılıp Polonya halkına hediye edilmiş. Tepesine çıkıp şehrin manzarası izlenebilir. Biz sis nedeniyle tercih etmedik çıkmayı ama denemekte fayda var.




Terminalin yanında bir alışveriş merkezi bulunuyor içerisinde aradığınız her tür mağazayı bulmanız mümkün. Bir de Palace of Culture and Science’nin hemen karşısında (caddenin öbür tarafı) H&M, M&S gibi mağazalar var, ama bizim favorimiz yine aynı yerde bulunan Reserved isimli mağaza oldu. İndirim zamanı gittiğimiz için oldukça uygun fiyata kıyafet bulabildik. Tavsiye edilir...

Yemek - İçmek
Polonya mutfağı namına biz pek bir şey bulamadık, daha doğrusu bulduk da memnun kalmadık :) Bu nedenle önereceğim yerler Polonya mutfağı dışı olacak malesef. Nowy Swiat üzerinde Bierhalle isimli restaurant (akşam erken gidin yer olmuyor) ve yine aynı cadde üzerindeki Meksika restaurantı Frida (Restauracja Frida). Bunun dışında sevenleri için terminalin yanında bir de Hard Rock Cafe bulunuyor. Varşova'ya gitmişken özellikle Rusya, Ukrayna, Polonya gibi ülkelerde çok tüketilen kara buğday da alınabilir. Pilav gibi pişiriliyor, çok lezzetli olduğunu söylememiz mümkün değil ama gerçekten tok tutuyor. Bahsi geçen ülkelerdeki bayanların nerdeyse hepsinin zayıf olmasında katkısı var mıdır acaba? :)

Mazowiecka caddesi üzerindeki Enklawa ise club sevenler için gidilmesi gereken bir yer. 12’den sonra insanlar akın etmeye başlıyor ve diyebiliriz ki Varşova’lılar eğleniyor :) Onlar aşağıda eğlenirken siz yukarıdaki asma kattan içkinizi içip onları izleyebiliyorsunuz. İzlemek diyorum çünkü Polonya’nın özellikle kızları gerçekten izlenecek kadar güzel. Kesinlikle özenerek yaratılmışlar. :))



Konaklama
Şehir merkezine yakın yerlerde kalmakta fayda var. Zira bu şekilde yürünerek her yeri gezmeniz mümkün. Taksi ücretleri bir tuhaf bir yerden bir yere hep farklı ücretler ile gidiyorsunuz, çünkü trafik-bekleme süresi vs de ücretlere dahil ediliyor.

Önerilebilecek oteller;
Sheraton Warsaw

Hotel Le Meridien Bristol

Yazının özeti, Varşova kısa bir seyahat için ideal, ancak kışın gidilecekse bol miktarda kalın kıyafet götürülmeli. :)


Magnet
Son olarak magnetlerin bir gezi için bende ne kadar önemli yeri olduğunu şu yazımda anlattım.

Bu gezinin magneti şöyle;


2 yorum:

  1. Güzel özet için teşekkürler. Varşova gezime ön hazırlık için çok yardımcı oldunuz.
    burak

    YanıtlaSil
  2. Keyifli seyahatler dilerim...

    YanıtlaSil