27 Kasım 2016 Pazar

ISRAIL - KUDÜS

Uzun zamandır gitmeyi hayal ettiğim ve bir türlü gidemediğim Kudüs'e sonunda gitmeyi başardım. 3000 yıllık tarihi olan ve büyük dinlerin hepsi için kutsal kabul edilen bir yerden bahsediyorum. Daha gitmeden çok değişik bir deneyim olacağını biliyordum.

Kudüs'e gitmenin en mantıklı yolu, Tel Aviv üzerinden gitmek. Tel Aviv'den kendi imkanlarınızla gidebileceğiniz gibi benim tercihim olan tur otobüsleri ile de gidebilirsiniz. Yaklaşık 45dk'lık yolculuk sonrasında Kudüs'e varabilirsiniz. Biz otelden ayarladığımız İngilizce rehberli bir tura katıldık. Sabah otelden aldılar Kudüs'ün önemli tüm merkezlerini gezdirip tarihini anlattıktan sonra akşam otele geri bıraktılar. Açıkçası biz çok memnun kaldık. (Tren ile gitmeyi tercih ederseniz yaklaşık 2 saat sürüyor)

Kudüs dünyanın merkezi olarak kabul ediliyor ve yüzyıllardır üç din burada iç içe yaşıyor. Bir yanda Ağlama Duvarında Yahudiler ibadet ederken, yanda Mescid-i Aksa'da Müslümanlar namaz kılıyor, öte yanda Hristiyanlar Holy Sepulchure kilisesinde ibadet ediyorlar. Gerçekten enteresan bir deneyim... Kudüs 1967'ye kadar İsrail ve Ürdün yönetiminde iki ayrı bölgeden oluşuyor, sonrasında ise sadece İsrail yönetimine geçiyor. Şehirde hala bir Arap bölgesi bulunuyor. Onlar da sıkıntısız bir şekilde yaşıyorlar, diğer İsraillilerden farklı olarak askere gitmiyorlar.

Eski Kudüs'te tüm bölgeler ayrılmış durumda, Hristiyan Bölgesi, Yahudi Bölgesi, Ermeni Bölgesi ve Müslüman Bölgesi. Hepsinin şehre giriş kapıları farklı. Biz güne önce Davud Peygamberin kabrini ziyaret ile başladık, İsa'nın son akşam yemeğinin olduğu oda da bu bölgede yer alıyor.


Şehirde gezerken tüm dinlere rastlamanız mümkün. Ayrıca kendinizi tarihe tanıklık ediyor gibi hissedeceğiniz kesin. 16. yy'da şehrin nasıl gözüktüğünü gösteren mozaik harita, 2. yy'dan kalan sütunlar sizi tarihe bir yolculuğa çıkaracak zaten.


Kısaca dini yerleri anlatmak gerekirse;

Ağlama Duvarı Yahudilerce kutsal sayılan Büyük Tapınağın ayakta kalan duvarı olarak biliniyor. Bu sebeple kutsal olduğuna inanıyorlar ve buraya gelip ibadet ediyorlar. Burada taşın arasına dileklerinizi sıkıştırabiliyormuşsunuz. Dilekleri fax yolu ile de alıyorlar :)

Müslüman Mahallesinde görülmesi gereken iki önemli yer Mescid-i Aksa ve Kubbet-Üs-Sahra. Yalnız öncesinde bilmeniz gereken bazı şeyler var. Öncelikle bizim yaptığımız gibi Cuma günü, Cuma namazı esnasında giderseniz kadınlar Mescid-i Aksa'ya giremiyor. Kubbet-Üs-Sahra'nın bahçesinde beklemeniz gerekiyor. Bir de Müslüman bölgesine başka dinden kişilerin girmesi yasak. Bu sebeple girmeden Müslüman olduğunuzdan emin olmak için size bazı sorular soruyorlar. Genelde Fatiha suresinin sorulduğunu okumuştum ancak biz Türk olduğumuzu söyledikten sonra sadece futbol muhabbeti yapmamız yetti. Hangi takımı tuttuğumuzu vs söyledikten ve Türk olduğumuza inandıktan sonra içeri aldılar. 

Kadınlar için ek bir bilgi, kısa kollu giremiyorsunuz ve uzun etek giymeniz gerekiyor. Benim uzun eteğimde yırtmaç var diye bile altıma ayrı bir etek daha verdiler. Başörtüsü zaten söylemeye gerek yok sanırım, şart. Müslüman Mahallesinden çıkarken ben başörtüsü vs bir anda çıkarınca oradaki tüm satıcılar "Türk müsünüz?" diye sordular.  :) Sadece biz kaldık sanıyorum Müslüman olup başörtüsüz de dolaşabilen...

Mescid-i Aksa Müslümanlığın ilk kıblesi olarak kabul ediliyor. Bu bölgeyi Yahudi'ler de kutsal sayıyor ve Büyük Tapınağın buranın altında olduğunu iddia ediyorlar. Buna bağlı olarak, televizyonlarda sıklıkla Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması tartışmalarını görmeye devam edeceğiz gibi görünüyor. Kubbet-Üs-Sahra ise Hz Muhammed'in miraca yükseldiği yer olması nedeniyle çok önemli bir yer. Ağlama duvarı bu iki önemli eserin tam ortasında bulunuyor.


Kudüs Hristiyanlar için de çok önemli ve kutsal bir yer. Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği yer Holy Sepulchure kilisesinin (Kutsal Kabir Kilisesi) içerisinde bulunuyor. Kilise çarmıha gerildiği tepenin etrafına yapılmış. Hz İsa'nın çarmıh sonrası yatırıldığı taş ve mezarı da burada bulunuyor.  Ayrıca Via Dolorosa denilen yol Hz İsa'nın çarmıha gerilmeden önce yürüdüğü yol. Bu nedenle bir çok Hristiyan İsa'nın çilesi kabul edilen bu yolu yürüyüp, bunu deneyimliyor.


Özellikle Ortodoks Hristiyanlar için diğer önemli bölge ise Gethsamene bahçeleri ve buradaki kilise. Bu bahçede 2000 yıllık zeytin ağaçları, 2000 yıllık tarihe ve Hz. İsa'nın hayatına tanıklık ettikleri için çok önemli.


Kudüs kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Bir anda kendinizi tarihin ve dinlerin ortasında buluyorsunuz. Ve etkilenmemeniz mümkün değil. Bu arada güvenlik açısından hiç sorun yaşamadığımı da söylemeden geçemeyeceğim.

Keyifli geziler...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder