30 Aralık 2010 Perşembe

SAFRANBOLU - AMASRA

Hafta sonunu geçirmek için kısa bir tatil arayışına girenlerin imdadına yetişen bir tura geldi sıra; Safranbolu Amasra... Hem yakın olup hem değişik tatları içerisinde barındıran güzel bir tur Safranbolu Amasra turu. Kendi aracınız ile yollara koyulabileceğiniz gibi alternatif bir çok tur şirketini de değerlendirebilirsiniz. Biz Folklorik isimli tur ile gitmiştik ve oldukça memnun kalmıştık ama dilerseniz Deep Nature, Buklamania gibi bir çok firma Safranbolu-Amasra turu düzenliyor.

Safranbolu’dan başlayalım. Önce bir otele yerleşin ve sonra dışarı çıkıp Safranbolu'nun dar sokaklarında kaybolun. Göreceğiniz evler sizi başka bir dünyaya götürüyor adeta, sanki bir masal şehri gibi...




Görmeden dönmemeniz gereken yerler; Kaymakamlar Evi, Cinci Han, Güneş Saati, Hükümet Konağı, Yörük köyü, Sipahi Konağı ve meşhur Arasta Çarşısı. Turla giderseniz zaten bunların her birine sizi götüreceklerdir. Ama toplu halde gezmeyi sevmeyenlerdenseniz, kendiniz gidip dilediğiniz yerde dilediğiniz kadar zaman geçirebilirsiniz. Biz tur sevmeyenlerden olarak bu geziye tur ile gitmiştik, ama tabii mümkün olan her fırsatta gezimize bireysel olarak devam ettik. :)

Safranbolu deyince akla ilk gelen şey olan meşhur lokumu es geçmemenizi öneriyoruz. Almadan dönmeyin, almayacaksanız da yemeden dönmeyin :) Çarşıda lokum alabileceğiniz bir çok dükkan bulunuyor. Hem lokum almak, hem de güzel bir Türk kahvesi içmek için ideal yer ise bizce İmrem Lokumculuk. Türk kahvesi bakır cezveler ve tabiki lokum eşliğinde size sunuluyor. 

Safranbolu akşamları biraz sessiz, sakin oluyor. Biz pek yapacak bir şey bulamamıştık ama kuyu kebabı yiyerek akşamınızı tamamlamanız mideniz açısından faydalı olacaktır. :)

Amasra’ya gelince; Fatih Sultan Mehmet’in “Çeşmi-Cihan” (Dünyanın Gözü) olarak adlandırdığı bu şirin yere gidince İstanbul’u feth eden Fatih’in bir bildiği olduğunu anlayacaksınız :)) Amasra’nın en ünlüleri; limanı, kalesi, çarşısı, balığı ve salatası. Salatanın meşhuru olur mu derseniz, bir ressam ustalığıyla salata hazırlayan ustalara haksızlık etmiş olursunuz diye düşünüyorum :)

Kaleye gidin ve muhteşem deniz manzarasını bir de oradan görüp fotoğraflayın deriz. Amasra küçük bir yer, kaleyi, köprüyü gezer, çarşıda bir dolanırsanız geriye sadece güzel bir balık ziyafeti yapmak kalıyor :) Bu arada, Amasra ayrıca tahta işçiliği ile meşhur, çarşıda gezerken bir sürü hediyelik tahta eşya bulabilirsiniz.

Bu kadar gezmenin sonunda kendinizi denize karşı muhteşem bir balık ve salata ile ödüllendirmeniz şart elbette. Biz kalkan yemenizi öneririz ama yiyeceğiniz tüm balıklar güzel olacaktır. Gittiğinize pişman olmayacaksınız. :) Bizim yediğimiz restaurant’ın adı Çeşm-i Cihan’dı, çok memnun kalmıştık. Ama diğerlerinde de benzer performans alacağınızı tahmin ediyoruz.

Turla gitmek isteyenler için çeşitli turların Internet Adresleri;
Buklamania: http://www.bukla.com/

2 yorum:

  1. this web site http://www.backpackerstravel.net

    YanıtlaSil
  2. ewt güzel ama abartıldıgı kadar güzel bir yer değil bence.esnafı cok soğuk ve müşteriye karşı ilgisiz geldi bana.bir kez daha gitme fırsatım olsa onun yerine başka bir yeri tercih ederim. ama safranboluya diyecek bişi yok süper bir yer

    YanıtlaSil