18 Kasım 2010 Perşembe

CEK CUMHURIYETI - PRAG

Masal dünyasında geziyormuşsunuz gibi hissedeceğiniz bir şehir burası. Genel olarak küçük bir şehir olduğu için her yere yürüyerek gitmek mümkün. Ortaçağda yaşıyormuş hissi uyandırıyor insanda sokaklarda gezinmek, sanki o döneme gidiyorsunuz ve inanın geri dönmek de istemiyorsunuz pek.

Şehrin tam ortasından Vltava nehri geçiyor ve şehri ikiye bölüyor. Nehirde tekne ile gezinti tabi ki yapılması gerekenlerden

Şehir 5 ana bölgeden oluşuyor;

  1. Prague Castle
  2. Little Quarter
  3. Old Town
  4. Jewish Quarter
  5. New Town
  • Prague Castle: Görülmesi gereken yerler; St Vitus's Cathedral, St George's Basilica, Royal Palace
  • Little Quarter: Görülmesi gereken yerler; Church of St Nicholas, Charles Bridge. Charles Bridge Old Town ile Little Quarter'ı birbirine bağlar. Köprünün üzerinde bir çok heykele rastlayacaksınız. Charles Bridge fotoğraf çekmek için ideal bir yer.
  • Old Town: Görülmesi gereken yerler; Church of St Nicholas, Old Town Square, Jan Hus Monument, Church of Our Lady before Tyn. Ana meydandaki meşhur astronomik saati orada bulunan cafelerde oturup izleyebilirsiniz. Zaten saat başı yaklaştıkça meydan ve cafeler bir anda turistler ile dolmaya başlıyor. Saati Hanus isimli bir saatçi yapmış ve kral başka bir şehirde aynı saati yapmasın diye saatçinin gözüne mil çektirip gözünü kör etmiş. Hanus da bunun üzerine saat kulesinden atlayıp intihar etmiş ve saati bozmuş. Saat yıllar sonra tekrar çalışır duruma getirilmiş. Saat kulesine isterseniz çıkabilirsiniz, biz çılgın sıra nedeniyle çıkmaktan vazgeçmiştik.
  • Jewish Quarter: Tahmin edileceği üzere bu bölüm sinagogların yoğun olduğu bölüm. Old Jewish Cemetery de görülmesi gereken yerler arasında. Biz old-New Synagog'a da gittik ve bu eski ve sade sinagogtan çok etkilendik. Ayrıca Jewish Museum in Prague da görülebilir.
  • New Town: Görülmesi gereken yerler; National Museum.





Yukarıda belirttiğim yerlerden bir çoğuna girebilmek için Prag Kart almanızı öneririm. Detaylara şu linkten ulaşabilirsiniz. Bu kart ile bir çok etkinliğin yanı sıra 2 saatlik otobüs turu da alabiliyorsunuz.

Yiyecek - İçecek - Alışveriş


Eksi kent meydanı ve alışveriş caddelerinde bir çok hediyelik eşya bulmanız mümkün. Kristal objelere hemen her yerde rastlayacaksınız.

Prag gece hayatı oldukça hareketli ve eğlenceli. İçme konusu net sanıyorum, meşhur Çek birası içmeden dönmemek gerekiyor. Oraya kadar gidip Budweiser Budwar içilir tabi ki. Ayrıca lokal barlarda bir çok farklı markanın farklı biralarını da görebilir, deneyebilirsiniz.

Ayrıca biz Cafe Kafka'ya gitmiş ve bu sakin cafede kahve içmiştik. Güzel bir ortam, öneririm.

Yemek olarak Çek yemekleri genelde domuz eti ağırlıklı. Tavuk ve ördek de sıklıkla kullanılıyor. Bol soslu ve lahana ile servis edilen yemekleri için damak zevkinize göre değişik yorumlar yapmak mümkün. Bunun dışında sokakta her köşe başında hotdog büfelerine rastlayacaksınız, tercihinize göre bunlar da denenebilir. Çek mutfağında Macar etkisi de görülüyor, örneğin Macarların meşhur Gulaş çorbası burada da var. Ve bence gerçekten çok güzel :) Ama aradığınız şey sebze ise Prag'da zorlanacağınızı söyleyebilirim.


Magnet
Son olarak magnetlerin bir gezi için bende ne kadar önemli yeri olduğunu şu yazımda anlattım.

Buyrun Prag

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder